Bilde av Arvid Hanssen

Arvid Hanssen-forestilling på turné

Forestillingen «Han Arvid og livet» skal ut på turné i Finnmark - på selveste Kvinnedagen den 8. mars avsluttes turneen i Verdensteatret i Tromsø. 

Forestillingen, som hadde urfremføring i Nordavindshagen i Dyrøy i fjor, er resultatet av et samarbeid mellom visekunstner Trine Strand og Arne Ivar Hanssen, daglig leder for Arvid Hanssen dokumentasjonssenter. Her blir det ikke bare gjenhør med noen av Hanssens mest kjente viser, men også fremført tekster som tidligere knapt har vært tonesatt. 

– Mitt første møte med Arvid Hanssen var da jeg gikk i 8. klasse. Da fremførte jeg «Kom sommarvind». Siden har jeg hatt flere møter med hans tekster som har gjort meg som viseartist nysgjerrig: Hvor hentet han sin inspirasjon fra, og hvem var han egentlig? forteller Trine Strand.

Trine.jpg

Forestillingen tar deg med på en historisk reise gjennom sang og musikk, fortelling og bilder, fra forfatteren var liten gutt og til voksen alder: Her vises bilder fra påsken 1936, de første som ble tatt av Arvid, mens han står på trappa utenfor tømmerstua hvor han ble født i Vika på Senja, og fra oppveksten fortelles om dramatiske hendelser som senere dannet bakgrunn for hans omfattende tekstproduksjon. Fra ungdommen skildres tiden som rytmegitarist og frilansjournalist, mens Søndagsposten og brevvekslingen med Alf Prøysen blir det store vendepunktet. Arne Ivar Hanssen leser høyt fra Prøysens brev og oppmuntringer, men også de refselser Prøysen ga et diktertalent i nord. Deretter følger vi Arvid Hanssen frem til hverdagen som forfatter på heltid, som prisbelønt prosaist og avholdt visedikter, ikke minst preget av det nære vennskapet med Arthur Arntzen.

Både billedmateriale og fortelling vekker gjenklang hos den aldersgruppen som husker tilbake til oppvekst og ungdom på 30-, 40- og 50-tallet, samtidig som forestillingen apellerer til andre tilhørere.

– Dette er også et ønske om å gi et nærmere bilde av Arvid som person og hans liv. Med Arvid Hanssen sin sønn Arne Ivar Hanssen som forteller kommer man nært livet til vår store forfatter Arvid. Gjennom tilnærmingen med musikk og fortelling er dette en historisk kulturskatt som vi ønsker å dele med publikum, sier Trine Strand.

Turneen avsluttes på ærverdige Verdensteatret i Tromsø på selveste Kvinnedagen 8. mars - her kan du finne billetter til forestillingen.